Blog

Jak chutná shnilý žralok

V tomto týdnu nás navštívily delegace dvou univerzit z Islandu. Tradiční veřejná University of Island a nezisková soukromá University of Reykjavík. Co považuji za nesmírně zajímavé, je velká podobnost toho, co učíme my a tyto univerzity. Zcela určitě se tady nabízí široké možnosti spolupráce jak v oblasti výměny studentů, tak v oblasti výzkumné činnosti.  Není jednoduché hledat partnery v zahraničí, ale mám pocit, že spolupráce právě se severskými zeměmi má u nás tradici a bývá stabilní. Navíc si myslím, že Island je nepochybně země zajímavá nejen svou orientací na technologie, ale i úžasnou přírodou a pro středoevropana zcela netypickými tradicemi. Jednou z nich je i islandská “pochoutka” ze shnilého žraloka - hákarl. Žralok se uloví, zahrabe a po dvou až pěti měsících naporcuje a usuší. Prý se to dá jíst, pouze když se to zapíjí silnou kořalkou a údajně to zvládnou jenom silné povahy. Já jsem dostal “shnilého žraloka” v tabletách, protože, jak už to u takových delikates bývá, je i nesmírně zdravý. Zatím jsem ho neokusil, ale pevně věřím, že budeme s islandskými univerzitami spolupracovat, a že to vyzkoušíme “naživo”, protože my “Ostravaci” sneseme ledacos ;-).