Blog

Čokoládové tyčinky, sušenky, oplatky, káva a strojaři.

Název tohoto blogu zní možná podivně, ale má svůj smysl. Nechci dělat reklamu potravinářským firmám (to není třeba), ale i strojař si rád smlsne na sladkostech a k tomu si dá šálek dobré kávy. Navíc se blíží vánoční svátky, kdy si sladkostí užíváme plnou měrou. Píši o tom ale z jiného důvodu. Minulý týden nás navštívili zástupci společnosti Mondeléz International. Pod tímto možná pro vás neznámým jménem se skrývá řada důvěrně známých produktů, jako například Milka, TUC, BeBe, Jacobs, Dadák, Zlaté oplatky, Fidorka, Deli, Tang, Prince, Halls, Horalky, Opavia produkty, a mnoho dalších. Tady se již zorientuje každý – jedná se o nadnárodní společnost působící v potravinářském průmyslu. A jaký byl důvod návštěvy na Fakultě strojní VŠB-TUO? Ač je to s podivem, právě potravinářský průmysl nutně potřebuje strojaře! Kromě toho, že zástupci společnosti přinesli ochutnávky svých výrobků (což bylo velmi příjemné), došlo k široké diskuzi o působení našich absolventů v potravinářském průmyslu. Protože společnost plánuje investovat cca 2 miliardy korun do nových výrobních linek, potřebuje především strojaře. Požadavky z hlediska oborů jsou různorodé, od konstruktérů, technologů, průmyslových inženýrů přes automatizaci až po vývoj zařízení do automatických linek. Dohodli jsme, že vám, studentům a budoucím absolventům, nabídneme exkurzi do výrobního závodu v Opavě (podél výpadovky na Krnov) a také další zajímavé formy spolupráce se společností, např. trainee programy, stáže, témata ročníkových projektů a závěrečných prací. Dokážete si představit bakalářskou nebo diplomovou práci vytvořenou v čokoládovně? Já ano. Je vidět, že naši studenti a absolventi mohou hledat svá uplatnění v naprosto odlišných oborech než je klasická strojařina, a to je dobře. Jen je třeba dobře ovládat alespoň jeden cizí jazyk………